Właściwe parzenie kawy, wydobywające z niej głębię smaku i różnorodność aromatu to prawdziwa sztuka. Barista jest pasjonatem, który umie przyrządzić kawę w wielu jej odmianach. Aby zostać specjalistą w takim zawodzie trzeba poświęcić na to trochę czasu, ale zdobycie fachu baristy sprawia, że łatwo możemy znaleźć pracę. Jest wiele kursów i szkoleń dla początkujących baristów, trzeba pamiętać, że ważna jest również wiedza praktyczna, która pozwala na uzyskanie prawdziwych umiejętności.

Kim jest barista?

Barista jest osobą zawodowo zajmującą się parzeniem, podawaniem i smakowaniem kawy. Zna się także na różnego rodzaju sprzęcie do przyrządzania naparu. W wielu miejscach odbywają się zawody i spotkania dla baristów, pokazywane są tam nowatorskie metody parzenia i przyrządzania kawy, jest to również okazja do wymiany wielostronnych doświadczeń z tego zakresu.

Jak zostać baristą?

Na rynku jest spora ilość kursów, na których można uczyć się zawodowego parzenia kawy. Taka osoba powinna lubić kontakt z ludźmi, który jest niezbędny podczas podawania kawy, przydaje się również umiejętność pracy pod presją czasu. Pomocne są również zdolności manualne i artystyczne, przydatne podczas zdobienia małej czarnej. Podstawowe informacje, jakie przyswajane są na kursie to umiejętność parzenia dobrego espresso. Powinniśmy zwrócić uwagę na ogólne informacje i znajomość technik, które powinien zapewnić każdy kurs, należą do nich między innymi:

  • przygotowanie kawy od podstaw,
  • rozróżnianie najpowszechniejszych gatunków kawy,
  • przyrządzenie wielowarstwowych napojów kawowych,
  • znajomość i rozpoznanie różnych rodzajów mleka,
  • prawidłowa obsługa i dbanie o ekspres do kawy, a także sposoby odpowiedniej komunikacji z klientem.

Po zapoznaniu się z podstawowymi umiejętnościami początkujący barista przechodzi do nauki przyrządzania bardziej zaawansowanych sposobów parzenia kawy i napojów kawowych, np. różne rodzaje latte. Ważna jest także umiejętność rozróżniania ziaren kawy oraz czas i wysokość temperatury parzenia.

Dobry barista powinien zaserwować kawę w sposób, który spełni oczekiwania, a nawet zaskoczy klienta. Kurs baristyczny umożliwia w krótkim czasie przygotowanie się do wykonywania zadań baristy. Wydaje się, że obsługa urządzeń do parzenia kawy jest łatwa, ale ekspresy do kawy wykorzystywane w kawiarniach i restauracjach są dużo bardziej rozwinięte technologicznie. Kurs pozwala na zapoznanie się z obsługą różnego rodzaju sprzętu oraz ćwiczeń pod okiem prawdziwych i doświadczonych mistrzów parzenia kawy. Możemy skorzystać z ich rad oraz sugestii.

Zazwyczaj kursy baristy składają się z trzech poziomów:

  • podstawowy, są to elementarne informacje na temat ziaren, ich obróbki oraz parzenia,
  • zaawansowany, adresowany jest do osób, które opanowały już technikę parzenia kawy, może być zakończony egzaminem,
  • profesjonalny, przeznaczony jest dla osób, chcących dowiedzieć się wszystkich szczegółów na temat kawy oraz najbardziej skomplikowanych technik jej przygotowania.

Specjalistyczna wiedza baristy

Kurs baristy umożliwia zostanie prawdziwym mistrzem w tym fachu. Wielu klientów ekskluzywnych restauracji chce się dowiedzieć możliwie jak najwięcej informacji na temat zamawianych produktów. Przydają się wówczas nie tylko umiejętności praktyczne, ale również wiadomości teoretyczne. Kurs dla baristów jest skutecznym i jednocześnie ciekawym sposobem na poszerzenie swoich kompetencji. Certyfikat ukończenia kursu sprawia, że droga do stanowiska baristy w dobrej restauracji lub kawiarni stoi otworem.