Cukiernia to niewątpliwie miejsce, do którego przychodzi się odpocząć przy ciastku czy filiżance kawy zaserwowanej przez profesjonalistę. Z dobrej jakości kawy ziarnistej można uzyskać doskonały napar, ale do tego trzeba jeszcze odpowiednich umiejętności i sprzętu w postaci ekspresu kawowego. Dlatego też ekspres do kawy to obowiązkowy element wyposażenia każdej cukierni. Czym zatem kierować się w podczas wyboru urządzenia?

Wysokiej jakości ekspres do kawy – czyli jaki?

Przede wszystkim ekspres do kawy wybierany do cukierni powinien być jak najbardziej dopasowany do potrzeb jej klientów oraz do warunków panujących w danym lokalu. Nie bez znaczenia jest oczywiście ilość serwowanych kaw oraz szybkość ich przygotowywania. Tutaj bardzo ważna jest przede wszystkim wielkość bojlera. W praktyce profesjonalny ekspres kawowy może mieć 2,3 lub 4 grupy kawowe. To istotne w cukierniach o dużym natężeniu ruchu.

Warto również zwrócić uwagę na stabilność temperaturową czy możliwość sterowania temperaturą wody używanej do parzenia. Dzięki temu za każdym razem można przygotować idealne espresso. Trzeba bowiem pamiętać, że klasyczne włoskie espresso parzone jest przy ciśnieniu 9 bar, ale dobrze gdy ekspres wykorzystywany w cukierni posiada możliwość regulacji ciśnienia wody. Inne kluczowe cechy to moc i oszczędność.

Ekspres do kawy do niewielkiej cukierni

Tak naprawdę wybór odpowiedniego ekspresu do kawy sprawą prostą nie jest. Sporym problemem jest przede wszystkim dobranie urządzenia do wielkości lokalu. Tak naprawdę kluczowe znaczenie ma nie sama powierzchnia użytkowa cukierni, ale ilość obsługiwanych każdego dnia klientów. Sporo zależy w tym przypadku od indywidualnych potrzeb i wymagań. Wybór w tym zakresie na rynku jest naprawdę spory. Do wyboru są ekspresy kawowe o różnym designie, mocy czy technologii działania. Najtańsze są ekspresy kolbowe, które zakupić można już za kilka tysięcy złotych. Jednak spotkać się można i z ekspresami za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jaki ekspres do kawy wybrać jako wyposażenie cukierni?

Wiele osób decyduje się na kupno do swojego lokalu taniego ekspresu do kawy. Tymczasem jest to sprzęt, na którym nie warto oszczędzać. Dobra kawa w końcu jest wizytówką lokalu. Z drugiej strony nie oznacza to, że należy od razu wybrać najdroższe urządzenie na rynku. Trzeba znaleźć swego rodzaju kompromis między ceną a jakością i funkcjonalnością ekspresu do kawy.

Ekspres do kawy z leasingu – czy warto się na niego zdecydować? 

Coraz większą popularnością cieszy się również leasing ekspresów kawowych do cukierni i nie tylko. Z takiej opcji korzysta wielu właścicieli lokali gastronomicznych i spora część z nich bardzo chwali sobie takie rozwiązanie.

Na pewno jednak, jak w każdym przypadku, kluczem do sukcesu jest wybranie urządzenia, które będzie niezawodne, funkcjonalne i wygodne w obsłudze. Musi ono pozwalać na przygotowywanie smacznej kawy w dość krótkim czasie. Im większy jest lokal i im więcej klientów każdego dnia obsługuje, tym bardziej pojemny powinien być sam ekspres kawowy.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii