Grill kontaktowy do doskonały sposób na podgrzewanie wielu potraw typu fast food. Na rynku znajdziemy coraz więcej modeli nadających się do lokali gastronomicznych, jak i domowego użytku. Dzięki takiemu urządzeniu szybko i zdrowo możemy wysmażyć mięso, podgrzać kanapki, tortille, panini i wiele innych dań. Grill działa w sposób obustronny, co skraca czas przyrządzania potraw o połowę w porównania do zwykłej płyty grzewczej.

Grille kontaktowe są niezbędnym wyposażeniem sklepów szybkiej obsługi, stacji benzynowych i wielu innych lokali, które oferują szybkie przekąski.

Grill kontaktowy

Takie urządzenie może posłużyć do przyrządzenia wielu potraw w zależności od funkcji, jakie posiada. Grille do użytku wewnętrznego posiadają dwie ryflowane bądź płaskie płyty grzewcze wykonane ze stali nierdzewnej, co sprawia, że są niezwykle odporne na uszkodzenia mechaniczne. Odporność jest jedną z najważniejszych cech takich urządzeń. Im wyższa jakość użytych do produkcji materiałów, tym większa pewność, że grill posłuży kilka lat w każdym lokalu gastronomicznym.

Kolejnym ważnym atrybutem jest możliwość płynnej dokładnej regulacji temperatury. Dzięki nim z precyzją możemy określić temperaturę przyrządzania potraw, co wpływa na czas obróbki termicznej. W restauracjach, które serwują duże ilości grillowanego mięsa jest to niezbędny element wyposażenia. Dzięki niemu można podawać mięso wysmażone w idealnym stopniu.

Coraz więcej urządzeń składa się z dwóch oddzielnych płyt grzewczych, co umożliwia przygotowanie całej potrawy na jednym urządzeniu. Zrównoważenie temperatury np. pieczenia warzyw i mięsa ma kluczowe znaczenie dla kucharzy korzystających grilla kontaktowego.

Gdzie można wykorzystać grill kontaktowy?

Grille kontaktowe zyskują coraz większą popularność, głównie ze względu coraz większej ilości szybkich dań na ciepło. Doskonale sprawdzają się w restauracjach, które podają w ciągu całego roku dania z grilla. W takim lokalu gastronomicznym jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż przygotowanie potraw na patelni grillowej. Dzięki regulacji temperatury i jakości wykonania urządzenie utrzymuje stałą temperaturę i równomiernie rozprowadzona ją po płycie. Precyzja przygotowania jest coraz bardziej cenioną wartością przez najlepszych szefów kuchni.

Jednak restauracje nie są głównym miejscem, gdzie spotkamy grille kontaktowe. Bary szybkiej obsługi i restauracje typu fast food wprost nie mogą obejść się bez takiego wyposażenia. Korzysta się z nich przede wszystkim do szybkiego podgrzewania bułek, placków pszennych, tortilli czy pokrojonego mięsa zdjętego wcześniej z rusztu. Wewnętrzny grill jest urządzeniem, które nagrzewa się bardzo szybko dzięki czemu możemy przygotowywać potrawy zaraz po jego włączeniu. Ma to ogromne znaczenie dla szybkości i ekonomii pracy. W zależności od rodzaju blachy, która została zamontowana (płaska lub karbowana) możemy również przygotować na niej smażone jajka, nietypowe naleśniki i wiele potraw, które potrzebują szybkiego podgrzania.

Ze względu na popularność szybkich przekąsek takie grille są spotykane również na stacjach benzynowych, gdzie podgrzewa się na  nich bułki do hot-dogów i inne ciepłe kanapki. Z powodzeniem korzystają z nich właściciele food-trucków, małych sklepików, kawiarni, gdzie podgrzewa się na nich sandwitch-e i inne szybkie do przyrządzenia potrawy. Są one również doskonałym wyposażeniem każdego mieszkania, ponieważ można na nich smażyć dużo szybciej, niż na tradycyjnej kuchence.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii