Tłuszcz postrzegany jest często jako wróg zdrowej diety. Czy słusznie? Okazuje się, że jedzenie zdrowych tłuszczów w odpowiednich proporcjach jest bardzo korzystne dla organizmu i wcale nie kłóci się ze zdrowym stylem życia i szczupłą sylwetką. Wystarczy umiejętnie dostarczać je organizmowi, aby stały się sprzymierzeńcem, nie wrogiem.

Jakie korzyści płyną z jedzenia tłuszczów?

Tłuszcz powinien znaleźć się w każdej diecie. To zdanie brzmi okrutnie dla zwolenników diet eliminacyjnych (diety, które polegają na całkowitym wykluczeniu jednego ze składników odżywczych), jednak badania naukowe potwierdzają, że jest ono prawdziwe. Wystarczy przeanalizować wpływ, jaki mają kwasy tłuszczowe na ciało człowieka. Uczestniczą one w procesach fundamentalnych, takich jak stymulacja prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu, budowa błon komórkowych, produkcja niektórych hormonów, ochrona narządów wewnętrznych przed urazami (tłuszcz okołonarządowy) oraz pomoc w przyswajaniu cennych witamin A, D, E i K. Dodatkowo poprawiają wygląd włosów i skóry, dostarczają energii do wykonywania codziennych działań, hamują wydzielanie kwasów żołądkowych i są główną formą zapasową dla organizmu, choć to właśnie z tego powodu niektórzy wolą ich unikać. Paradoksalnie mogą przyczynić się też do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i wyeliminować ryzyko zachorowania na miażdżycę, jeśli oczywiście spożywane są w racjonalnej ilości. Różne rodzaje diet zalecają ich spożywanie.

Jakie tłuszcze powinniśmy wybierać?

Tłuszcze znajdują się na samym szczycie piramidy żywienia, co daje informację, że powinny być stosowane w umiarkowanych ilościach. Jak więc wybierać odpowiedni rodzaj tego składnika? Do wyboru mamy tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, a więc mięso i wszystko, co z nim związane, mleko i  przetwory mleczne, tłuszcz kokosowy czy cieszący się obecnie złą sławą olej palmowy. Po drugiej stronie znajdują się tłuszcze nienasycone, gdzie znajdziemy oliwę z oliwek i różne rodzaje oleju: rzepakowy, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, z pestek winogron, lniany, rzepakowy. Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych będą też wszystkie rodzaje orzechów, siemię lniane i ryby. Przyjęło się twierdzenie, że zdrowsze są tłuszcze nienasycone (roślinne), jednak współczesne wyniki badań sugerują, że obie grupy korzystnie wpływają na organizm. Nie należy przy tym zapominać, że dzienne spożycie tłuszczu wynosi ok 15-30%, więc do dobroczynnego działania tłuszczów należy podchodzić z rozwagą.

Dieta paleo i zawarte w niej zdrowe tłuszcze

Nie warto ufać dietom, które całkowicie eliminują tłuszcz. Jedną z diet, która docenia znaczenie tłuszczu, jest dieta paleoJej nadrzędną regułą jest zwrot w kierunku produktów nieprzetworzonych i jak najbardziej naturalnych. W diecie paleo znajdziemy wszystkie rodzaje chudych mięs i ryb, a więc najlepsze rodzaje tłuszczów. Ważną sprawą jest też to – i dotyczy to nie tylko zwolenników diety paleo – aby w miarę możliwości wybierane tłuszcze pochodziły z żywności jak najmniej przetworzonej. Z pomocą przyjdzie tu catering ekologiczny, dzięki któremu unikniemy szukania i dobierania odpowiednich produktów. Nie da się ukryć, że dieta paleo jest wymagająca, jednak zawarte w niej dobroczynne tłuszcze w odpowiednich proporcjach odwdzięczą się doskonałą kondycją organizmu w zamian za włożony wysiłek!

Tłuszcze są zdrowe i powinny znaleźć się w każdej diecie. Za tym twierdzeniem przemawiają wyniki badań najlepszych specjalistów. Echem tego podejścia jest chociażby powstanie diety paleo, w której wyeksponowane zostało prozdrowotne znaczenie tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana – powinna dostarczać nam składników odżywczych z zachowaniem właściwych proporcji.

Inspirowane: paleocatering24.pl – jadłospis paleo