Wyroby wędliniarskie pojawiają się na polskich stołach zarówno podczas ważnych uroczystości rodzinnych, jak i nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Jak zadbać o to, żeby ta popularna przystawka prezentowała się lepiej?
Dobierz odpowiednie naczynie
Od doboru odpowiedniego naczynia zależy to, jak będzie prezentowało się każde danie. W przypadku wędlin zapomnij o eleganckich porcelanowych półmiskach. Sprawdzą się dobrze do wymyślnych deserów i owoców, ale raczej nie pasują do klimatu swojskich wędlin. Produkty mięsne najlepiej będą prezentować się na dużej drewnianej tacy lub desce. W sklepach dostępne są specjalne deski obrotowe, dzięki którym goście zyskają łatwy dostęp do wszystkich przysmaków, niezależnie od ich miejsca przy stole. Są też deski podzielone na różne strefy, ze specjalnymi przegródkami na sosy. Niezależnie od tego, na jaką deskę się zdecydujesz, pamiętaj, że wędliny najlepiej prezentują się na naturalnym, ciemnym drewnie z wyraźnie zarysowanymi słojami. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz też podać swojskie wędliny na nowoczesnej tacy z kamienia łupkowego. Takie niebanalne połączenie stylów wygląda świetnie na każdym stole!
Zadbaj o różnorodność
Jeżeli chcesz, żeby twoja taca ze swojskimi wędlinami wyglądała zachęcająco, postaw na różnorodność i stwórz kompozycje z różnych rodzajów mięs. Polędwica, salami, kiełbasa czy salceson będą wyglądały dużo ciekawiej razem niż podane na oddzielnych półmiskach. Ważne jest również bogactwo smaków. Dobrze skomponowana deska powinna bowiem zawierać przekrój przez różne rodzaje mięsiw, od chudych i delikatnych piersi z kurczaka po ostre i intensywne pastrami wołowe. Warto zadbać też, aby na desce znalazło się kilka rodzajów kiełbas i kabanosów o różnym stopniu ostrości. Dzięki temu każdy będzie miał możliwość wyboru tego, co lubi najbardziej.
Pokrój wędlinę cienko i układaj ją w taki sposób, aby sprawić wrażenie artystycznego nieładu. Obok mięsiwa możesz również położyć wykałaczki i warzywne dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, kawałki papryki, pokrojone ogórki konserwowe czy faszerowane oliwki. Twoi goście będą mogli robić sobie samodzielnie mini koreczki z ulubionych składników.
Pamiętaj o sosach!
Nie ma lepszego dodatku do swojskich wędlin niż sosy. Tutaj też sprawdzi się różnorodność. Zadbaj też o to, aby przygotować sosy w kilku kolorach. Dzięki temu cała kompozycja będzie prezentować się dużo lepiej. Kalejdoskop kolorów przyciągnie uwagę i na pewno zwiększy apetyt zaproszonych gości. Przygotuj klasyczne sosy, czyli musztardowy, pomidorowy i czosnkowy lub bardziej nietypowe typu tzatziki, barbecue czy teriyaki. Przelej wszystkie sosy do małych kokilek i umieść je na tacy pomiędzy wędlinami, dając gościom możliwość samodzielnego wyboru! W ten sposób każdy będzie miał do nich łatwy dostęp, a cała kompozycja zyska na atrakcyjności.
Bez chleba ani rusz
Swojskie wędliny w polskiej tradycji od zawsze podawane były w towarzystwie świeżej pajdy chleba. Obok tacy z wędlinami obowiązkowo postaw zatem koszyczek z pieczywem. Do wędlin zawsze będzie pasować chleb na naturalnym zakwasie, aromatyczne bagietki, czy pieczywo czosnkowe.
Dekoracje na zakończenie
Posyp wędlinę płatkami chilli, pokrojonym szczypiorkiem, czerwoną cebulą lub świeżą bazylią. Dekoracje dopasuj do rodzaju mięsa i nie bój się eksperymentować, bo wszyscy na pewno to docenią.
Nawet najprostsza przystawka może zachwycić gości, jeżeli zadbamy o to, aby dobrze prezentowała się na stole. Kompozycja swojskich wędlin z dodatkami warzywnymi i sosami podana na desce z naturalnego drewna lub kamienia łupkowego to sprawdzony sposób na rozpoczęcie każdej biesiady.
Inspirowane: Kiszeczka.pl – producent wędlin