Co zrobić, gdy nagle przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a konkretnie na jakieś małe czekoladowe co nieco? Czy można pozwolić sobie na czekoladową nagrodę bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia? Niestety często przesadna troska o linię nie pozwala nam sięgać po takie przysmaki.

Czy czekolada jest zdrowa?

Badania naukowe dowodzą, że spożywając czekoladę, możemy się cieszyć nie tylko jej smakiem, ale także walorami zdrowotnymi. Oczywiście pod warunkiem, że jest to czekolada dobrej jakości. Najzdrowsza jest gorzka czekolada o dużej zawartości kakao. Kakao, używane już przez starożytnych Majów i nazywane przez nich napojem bogów, ma dobroczynny wpływ na układ krążenia i obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza niszczące oddziaływanie promieni UV na skórę. Zawarte w kakao flawonole, nadające czekoladzie charakterystyczny gorzki smak, działają hamująco na rozwój komórek rakowych, poprawiają koncentrację i niwelują objawy zmęczenia. Gorzka czekolada jest bardziej sycąca od czekolady mlecznej, dlatego po jej spożyciu spada ochota na spożywanie pokarmów słodkich, tłustych czy słonych. Jest jednak stosunkowo kaloryczna, więc należy ją jeść z umiarem. Zapewne warto łączyć czekoladę z innymi smacznymi i zdrowymi dodatkami. Najczęstszymi dodatkami są w tym przypadku bakalie – rodzynki, suszone lub kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, migdały i różnego rodzaju orzechy.

Migdały w czekoladzie

Walory smakowe migdałów doceniali już starożytni mieszkańcy Bliskiego Wschodu i regionu śródziemnomorskiego. Współczesna nauka zbadała dokładnie ich skład oraz wartości odżywcze i zdrowotne. Migdały zawierają między innymi związki miedzi, magnezu, manganu i wiele innych biologicznie czynnych substancji. Zawarta w migdałach arginina poprawia sprawność mięśni, a nienasycone kwasy tłuszczowe regulują poziom cukru we krwi, a przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Migdały w czekoladzie są więc wyjątkowo zdrowym połączeniem.

Orzechy brazylijskie w czekoladzie

Orzechy brazylijskie lub inaczej orzechy Pará (od nazwy stanu w Brazylii, który jest ich ojczyzną) są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Zawierają też sporą dawkę potasu i magnezu, a więc składników działających przeciwskurczowo i łagodząco na układ nerwowy i pracę serca. Witamina E w nich zawarta wpływa na odmłodzenie skóry i zdrowe włosy, a flawonoidy polecane są kobietom w ciąży. Jednak przede wszystkim są jednym z najbogatszych, naturalnych źródeł selenu wpływającego korzystnie na ilość i jakość męskiego nasienia. Orzechy brazylijskie w czekoladzie to więc z pewnością świetny słodki upominek dla panów.

Orzechy nerkowca w czekoladzie

Wywodzące się również z Ameryki Południowej orzechy nerkowca są bogatym źródłem witaminy B6, która wspiera działanie układu odpornościowego człowieka i reguluje metabolizm. Wraz z zawartym w orzechach nerkowca potasem i magnezem, korzystnie wpływa na system nerwowy oraz poprawia pamięć i koncentrację. Regulują także pracę mięśnia sercowego i zapobiegają miażdżycy. Badania naukowe udowodniły, że składniki mineralne i witaminy zawarte w orzechach nerkowca skutecznie zapobiegają wystąpieniu cukrzycy typu II. Ponadto, jak wszystkie orzechy, zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Orzechy nerkowca w czekoladzie to pokusa szczególnie dla tych, którzy lubią słodycze, a boją się cukrzycy.