Według najnowszych badań nietolerancję glutenu, czyli celiakię, może mieć nawet co setna osoba w Polsce. To schorzenie, które może pojawić się w każdym momencie naszego życia. Wśród głównych objawów celiakii wymienia się złe samopoczucie pacjenta, utratę masy ciała, bóle brzucha, zaparcia i biegunki, które mogą występować naprzemiennie oraz zaburzenia rozwoju wśród dzieci. To sprawia, że po zdiagnozowaniu nietolerancji glutenu warto zmienić swoją dietę i przyzwyczajenia żywieniowe. Jak to zrobić?

Gluten – co to jest?

Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje w pszenicy i jej pochodnych. Białko to może znajdować się również w życie lub jęczmieniu. To sprawia, że powszechnie gluten obecny jest w większości produktów spożywczych pochodzenia zbożowego, w tym w pieczywie, kaszach, makaronach oraz przetworzonych produktach spożywczych. W związku z tym warto dokładnie sprawdzić skład poszczególnych produktów, ponieważ występowanie glutenu może być w nich dużym zaskoczeniem.

Większość osób nie ma problemu z tolerancją glutenu, jednak czasem może dojść do niepożądanych reakcji organizmu na jego spożycie. Za występowanie celiakii odpowiada składnik białka – gliadyna. W przypadku złego samopoczucia po spożywaniu produktów zbożowych warto skonsultować się ze specjalistą i przeprowadzić badania. Zdiagnozowanie celiakii i wdrożenie diety bezglutenowej może mieć bardzo pozytywny wpływ na komfort naszego życia.

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa polega na zmianie tradycyjnych nawyków żywieniowych. Główną rolę w niej odgrywa żywność bezglutenowa, która pozwala na wyeliminowanie objawów celiakii i komfortowe życie z tym schorzeniem. Obecnie standardem w sklepach jest szeroki dostęp do różnego rodzaju produktów takich jak: mąka bezglutenowa, bułka tarta bezglutenowa, czy też makarony pozbawione tego białka.

Główną zasadą diety bezglutenowej jest wyeliminowanie z niej produktów spożywczych, w których składzie znajdują się pszenica, jęczmień, żyto, owies, orkisz lub pszenżyto. Dotyczy to jednakowo produktów w ich podstawowej formie oraz w przetworzonej postaci. Dieta bezglutenowa powinna być skonsultowana z dietetykiem lub lekarzem, dzięki czemu będzie odpowiednio zbilansowana. Dzięki zastosowaniu nowego jadłospisu w szybkim tempie poprawia się kondycja kosmków jelitowych i praca całego układu pokarmowego.

Bezglutenowe alternatywy produktów spożywczych

Zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie diety bezglutenowej mogą odbyć się bezboleśnie. Obecnie na rynku bez trudu można znaleźć wysokiej jakości produkty spożywcze, które są pozbawione glutenu i jednocześnie gwarantują smak zbliżony lub często taki sam w porównaniu z produktami zbożowymi. Podczas wyjścia do kina lub organizacji domówki można wybrać chipsy bezglutenowe, które mają bogaty smak i są zdecydowanie zdrowszym wyborem.

Na półkach sklepowych można znaleźć również ketchup bezglutenowy, szeroki wybór pieczywa dla alergików oraz innych produktów spożywczych. Po zmianie nawyków żywieniowych wciąż można spożywać takie produkty jak: owoce i warzywa, ryby i mięso, jaja oraz przetwory mleczne. Dzięki temu dieta bezglutenowa może być bardzo urozmaicona i smaczna, a jej zastosowanie pozwoli na zadbanie o zdrowie i poprawienie komfortu swojego życia nie tylko u osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.